DutchEnglishGermanPortuguese
Nederlandse school in Brazilie Geschreven door Karin Slager

“Escola Arco-Íris ~ de Regenboog”

 

Een school op de kolonie? Ja, al vanaf 1984! De Nederlandse kolonie in Unaí Brazilië – colônia Brasolândia- heeft een eigen school.
“Escola Arco-Íris ~ de Regenboog” is opgericht door emigrantengezinnen uit Nederland. Deze groep emigranten stichtte in 1984 een Nederlandse kolonie, die voornamelijk gericht is op de landbouw.

Bij de start van het onderwijs in ‘Brasolandia’ gaf één onderwijzeres zowel Nederlands als Portugees onderwijs. Op dit moment werken er op de school vier vaste onderwijskrachten. Drie voor het portugeestalig onderwijs en één voor het NTC-onderwijs. NTC-onderwijs is onderwijs in de Nederlandse taal en cultuur en is alleen bestemd voor de Nederlandse kinderen. De Nederlandse kinderen maken dus extra uren. Er is een leerkracht voor het geven van informatica en één voor bewegingsonderwijs.

Omdat de gezamenlijke drijfveer van deze kolonie de Bijbel en het christelijke geloof is, wilden we graag een school oprichten die dit geloof uitdraagt naar de kinderen toe. Zo begon men in oktober 1984 met het lesgeven aan de kinderen van de emigranten. In maart 1987 is het eerste officiële bestuur gekozen. In 1988 gingen de deuren open van ons eigen schoolgebouw met twee lokalen. Tegenwoordig kunnen we trots zijn op een mooi schoolgebouw dat inmiddels drie lokalen en een bibliotheek annex computerlokaal rijk is.

Er wordt Braziliaans christelijk onderwijs gegeven aan de (klein) kinderen van de Nederlandse emigranten die deze kolonie hebben gesticht, maar ook aan Braziliaanse kinderen van arbeiders die op en in de omgeving van de kolonie wonen. De school telt ongeveer 40 leerlingen, waarvan meer dan de helft Braziliaanse kinderen zijn.

De naam van onze school is ontleend aan de bijbeltekst uit Genesis 9 vers 13. In deze verzen staat het volgende: ‘…Als teken van het verbond tussen Mij en de aarde, plaats Ik mijn boog in de wolken.’ De Bijbel is de grondslag van de school. Naast het gewone lesprogramma besteden we veel aandacht aan het leren kennen van de Bijbel en de inhoud van het christelijk geloof.

 De school is gevestigd op het centrum van de kolonie, waar zich ook een kerk en een koloniegebouw bevinden. Op loopafstand van de school staat een huisje, dat dienst kan doen als woonruimte voor onderwijskrachten. Dit huis is, net als de school, het eigendom van de schoolvereniging.

De bereikbaarheid van de school is goed te noemen, doordat deze gebouwd is op relatief korte afstand van de asfaltweg BR 251 naar Unaí en de zandweg (Estrada Café Forte) die toegang biedt tot het achterliggende deel van de hoogvlakte. Door de gratis bus van de gemeente is de school ook voor leerlingen die verder weg wonen goed bereikbaar.

 

Wanneer onze kinderen 12 jaar zijn kunnen ze verder onderwijs volgen op de naburige school "Adelia Rodrigues Marques", die 2 kilometer vanaf de kolonie is gelegen. Een andere mogelijkheid om onderwijs te volgen is in de stad Unaí, waar verschillende scholen zijn. Ook kun je in Unaí de universiteit volgen en tevens op andere plaatsen in Brasil.